Rajčice, jeftino

Nove postove čitajte na domeni moj.name!

subota, 22.09.2007.

Intervju sa Kristijanom Iličićem, osnivačem Croportala

Kristijana Iličića znamo po nedavnoj prodaji njegova Croportala tvrtci Adria Media Zagreb. Kristijan je počeo kao i mnogi od nas, sa idejom u glavi i kovanicama u džepu i njegov primjer nam pokazuje da se uz puno truda svaka ideja može realizirati i kako online marketing može donijeti puno novaca čak i na hrvatskim web stranicama. Zamolio sam ga da nam u intervjuu ukratko prepriča svoju priču.

Kako je sve počelo?
Sve je počelo prije skoro 4 godine, kad sam imao 16 godina, ideja je bila napraviti malu stranicu gdje će se ljudi okupljati, moći skidati programe, muziku, raspravljati na forumu. To je bilo više za prijatelje iz škole ali i svi drugi su bili dobrodošli.

Došao sam Plus hostingu i rekao sam im da ću napraviti posjećenu stranicu i da mi sponzoriraju hosting i ako za 2 mjeseca ne bude posjete da je mogu maknuti. Dobio sam hosting i pitao na jednom forumu tko mi može pomoći instalirati PHP-Nuke cms i jedan dečko mi je to instalirao u par minuta. Htio sam mu platiti i nije dao, rekao je da nema problema, da ću mu se već nekako odužiti. I tada je sve započelo.

Kristijan Iličić, Croportal

Počeo sam učiti o PHP-Nuke-u, stavljati vijesti, i nije mi se svidio pa sam prešao na Xoops i tad sam digao forum, ali ne sadašnji vBulletin već Xoops newbb. I tada je krenulo stavljanje i kopiranje vijesti, stavljanje programa, mp3-ca, erotike i ostalih zanimljivih sadržaja.

Kada se trud počeo isplaćivati? Na koji način si unovčio svoj portal?
Trud se počeo isplaćivati tek prošle godine kada sam dobio vrtoglavu posjetu i od tada do današnjeg dana se to jako isplatilo. U početku su bili mali novci, par tisuća kuna i neke kompenzacije, a onda je došao AdSense i tada je krenula prava zarada.

Novci su već počeli dolaziti i kad je bilo 500-1000 posjetitelja na dan, sada ih je preko 15.000. U početku sam htio samo nadoknaditi uloženi novac, nikad nisam mislio da ću od toga zaraditi nešto veliko i da će to uspjeti sve dok posjeta nije počela naglo rasti i sve dok Gemius nije došao u Hrvatsku i onda sam shvatio da ja imam jedan od najposjećenijih portala u Hrvatskoj, u rangu sa Večernjim, Jutarnjim, 24 sata. Čak sam bio i posjećeniji od 24 sata, Buga, Nacionala, Monitora...

Znao sam da ću projekt dogurati do negdje i da će sve zaživjeti samo nisam imao novaca da to realiziram na načine na koji sam htio. Čak sam imao i neke dogovore sa programerima, da im prepustim postotak u portalu ali sam dobro razmislio o takvim ponudama i htio sam krenuti sam u sve to da vidim dokle mogu dogurati.

Koliko si novaca ulagao u sve to?
Prvo sam htio napraviti neki portal i vidio sam na internetu firmu Schatztech i obratio sam im se da naprave portal a ja njima reklamu, i oni su pristali na to. Napravili su news portal koji baš i nije zaživio. Kod njih sam preselio server i posjeta je jako počela ići na forum i samo je forum rastao. Članovi su se gomilali i njihov server to nije mogao izdržati pa su mi rekli da ugasim forum i da će ostati samo portal, a portal nije vrijedio kada je imao 100 posjetitelja a forum je tada imao par tisuća.

Nisam imao nikoga di ću prebaciti server, a tada nisam zarađivao puno novaca da bih mogao kupiti server ili plaćati nekoliko tisuća kuna mjesečne troškove. I onda sam slučajno na ICQ-u imao Krešimira Drvara iz firme Posluh d.o.o., pružatelja internetskih usluga. Taj čovjek mi je pomogao u svemu. Croportal je tada bio ugašen 2 mjeseca i ništa nije radilo dok nisam došao do Kreše, jer nitko nije htio imati Croportal kod sebe jer je koristio puno resursa, a to je puno koštalo. Jedino mi je Krešimir Drvar izašao u susret i rekao je hoćemo isti dan prebaciti i prebacili smo to sve kod njega. On je inače Linux admin i pobrinuo se da Croportal zaživi.

Nekoliko dana je radio da to sve proradi i proradilo je i Croportal je ponovo krenuo. Od tada sam ostao kod njih i koristio njihovu uslugu i njihov dedicated server. Maximalno sam zadovoljan, u bilo koje doba noći da se srušilo ili nešto desilo dečki su u roku od pola sata otklonili problem. I kad je počela zarada od AdSense-a odlučio sam kupiti server, prejak stroj na kojem se još uvijek vrti Croportal.

Na kraju si prodao Croportal. Da li je to bila teška odluka? Dugoročno gledajući, da li misliš da se isplatila prodaja?
Teško je to sada reći, ali da je bila teška odluka je. Zato što sam i jako emocionalno vezan za Croportal. Svaki dan kad sam išao na internet išao sam na Croportal, onih 2 mjeseca kad nije radio doslovno sam bio izgubljen, nema članova, zezancije, druženja. Tako da sam dobro razmislio o svemu. Novci niti nisu toliko bitni koliko je bitan rad u takvoj firmi i takvom okruženju.

Teško je reći dali mislim da li bih mogao to sve sam uspjeti i zaraditi čak više novaca, mislim da sam dobio odličan dogovor i da ga nisam imao razloga odbiti. Samo je bilo bitno što sam malo previše bio vezan za Croportal. Ali ja i dalje ostajem na čelu Croportala.

Mnoge sigurno zanima o kojoj se cijeni radi?
Po ugovoru nažalost ne mogu govoriti o kojoj se cijeni radi, također niti približno. Mogu samo reći da je ponuda više nego odlična i da mislim da bi svatko na mom mjestu učinio isto jer se rijetko kojem 20-godišnjaku pruža prilika da ovako uspije u životu.

Tek ti je 20 godina i student si, da li ti je kroz glavu prošla misao o napuštanju fakulteta?
Ni u jednom trenutku nisam pomislio da bih mogao napustiti fakultet. U trenutku potpisivanja ugovora sam imao 3 ispita za dati. I to sve rokove tih dana, tako da sam morao paziti i kad će biti potpisivanje i usmeni da ne bi bilo u isto vrijeme. Sve ispite sam dao i upisao 2. godinu bez plaćanja na Tehničkom veleučiluštu u Zagrebu - smjer računarstvo.

Koji su ti daljnji planovi?
Karijeru ću potražiti u firmi Adria Media Zagreb budući da će se oni strateški širiti na internet, i ja ostajem na projektu Croportal. Cilj mi je završiti fakultet i učiniti Croportal jednim od najposjećenijih stranica u Hrvatskoj.

Što bi poručio drugim ljudima koji se žele okušati u ovom biznisu?
Poručio bih svima ako imaju neke ideje i planove i ako misle i u jednom trenutku da bi mogli stvoriti nešto, neka to i pokušaju. Tajna uspjeha je da moraju biti uporni i da se potrude u onome što imaju na umu. Trud će se uvijek na kraju isplatiti.
- 11:30 - Komentari (8) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Ako vas je Google izbacio iz AdSensa probajte WidgetBucks, ja ne mislim najbolje o njima ali barem žele prikazivati oglase na hrvatskim stranicama, a i daju u startu $25 što privlači ljude Earn $$ with WidgetBucks!
Go Daddy $1.99 Domains 125x125
Ikobo je program za slanje novca u strane zemlje uz ne tako velike provizije
iKobo Money Transfer
zarada sa blogom