Rajčice, jeftino

Nove postove čitajte na domeni moj.name!

ponedjeljak, 01.10.2007.

Stavljate li ALT atribut na slike?

Ovaj post inspiriran je jednim postom sa seo.hr bloga. Ne bih se nadovezao na njegovo razmišljanje o razmjeni banera nego bih raspravljao o snazi alt atributa na slikama.

Na internetu možemo naći različite alate koji nam pokazuju kako Google robot vidi našu stranicu (npr. Poodle Predictor). Primijetite da se na mjestima gdje se nalazi slika pojavljuje onaj tekst koji smo ubacili u alt atribut slike (<img src="slika.jpg" alt="Opis slike" />). Iako nam se možda čini da je to samo beznačajan opis slike roboti ga ipak smatraju malo vrjednijim.

Ispričati ću vam jednu priču. Desilo se to ne tako davno, u travnju 2007. godine. Svaki surfer koji je u Google upisao "google checkout" na svoje zaprepaštenje dobio bi sljedeći rezultat u svom internet pregledniku:
Google Checkout Hijacked

Vidimo da je Google pokazao ispravan url ali naslov ne valja. Mnogi su tada bili uvjereni da je netko namjerno izmanipulirao tražilicu da se pojavi njegova reklama ali priča je malo drugačija (barem službena verzija :).

Kada neka stranica nema naslov, tj. autor nije napisao <title> tag Google je toliko pametan da će sam pokušati naći naslov toj stranici. E taj put nije bio toliko pametan jer je svom Google Checkout servisu zaboravio napisati naslov (zbog redirekcija koje većina googleovih servisa koristi) pa je sam sebe izigrao i dodijelio pogrešan naslov.

Zašto je stavio baš taj naslov? Ako odemo na stranicu hibidder.com na dnu koda naći ćemo sljedeću liniju:
<a href="https://checkout.google.com" target="blank"><img src="http://www.hibidder.com/images/google_checkout.gif" ALT="Use Google Checkout on HiBidder.com - Free!" TITLE="Use Google Checkout on HiBidder.com - Free!" height=39 width=100 border=0></a>


Eto od tada ja alt atribute ne smatram tako nevažnima.

Opširniju verziju priče pročitajte na searchengineland.com

E da, kakve to sad veze ima sa postom na seo.hr kojega sam spomenuo na početku. Pa samo sam htio reći da vaš baner na tuđoj stranici može biti jednako vrijedan kao i tekstualni link, ali ako ima alt atribut, te možda i nije toliko beskoristan za tražilice kako seo.hr kaže. No offense Bruno, samo moje razmišljanje.
- 19:03 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Ako vas je Google izbacio iz AdSensa probajte WidgetBucks, ja ne mislim najbolje o njima ali barem žele prikazivati oglase na hrvatskim stranicama, a i daju u startu $25 što privlači ljude Earn $$ with WidgetBucks!
Go Daddy $1.99 Domains 125x125
Ikobo je program za slanje novca u strane zemlje uz ne tako velike provizije
iKobo Money Transfer
zarada sa blogom