Rajčice, jeftino

Nove postove čitajte na domeni moj.name!

srijeda, 26.09.2007.

Korak po korak instrukcije za zarađivanje sa stranicama - 3. dio - Kako napraviti internet stranicu

U ovom dijelu pokazati ću vam kako možete sami napraviti svoju prvu web stranicu pomoću besplatnih CMS rješenja.

Što je to CMS?

CMS (Content Management System) je nešto što su napravili jako pametni webmasteri pomoću čega oni koji nemaju pojma o izradi web stranica mogu napraviti web stranice. Dakle u današnje vrijeme da biste napravili web stranicu ne morate biti webmaster.

U Hrvatskoj je najpopularniji Joomla (Mambo) CMS. To je nešto što ne bih preporučio, pogotovo ne početnicima, jer taj sustav u startu nije najbolje optimiziran za tražilice (a to je u ovom poslu vrlo važno) nego treba napraviti dodatan posao da bi se takve stranice optimizirale što početnicima najvjerojatnije neće biti lak posao. Ono što bih preporučio i što ja uvijek koristim je Drupal, sistem koji je možda manje jednostavan za rukovanje ali po mom mišljenju višestruko kvalitetniji od Joomle.

Kako instalirati Drupal?

Većina hosting firmi nam daje poseban sustav za upravljanje našim hostingom koji smo kupili koji se naziva cPanel. Tom sustavu pristupamo tako da u internet preglednik (browser) upišemo adresu ovoga oblika: www.domena.com/cpanel (domena zamijenite sa imenom svoje domene koju ste kupili). Sustav će nas pitati za korisničko ime i lozinku koje nam je dala hosting firma onoga dana kada smo kupili hosting.

Unutar tog sustava potražimo sličicu ispod koje piše Fantastico De Luxe

Fantastico De Luxe

Klikom na tu sličicu pojavljuje nam se izbor skripti koje možemo instalirati, među njima pronađemo Drupal.

cPanel Fantastico Drupal 1

KLIK!

cPanel Fantastico Drupal 2

Sada kliknemo na "New Instalation"

cPanel Fantastico Drupal 3

Kada ste upisali sve potrebno kliknite gumb na dnu. U slijedećem koraku (2/3) samo moramo potvrditi instalaciju klikom na gumb Finish instalation. Kada potvrtimo instalaciju cPanel će nam napisati poruku da je instalacija uspješna ia da sada možemo posjetiti našu stranicu www.domena.com (umjesto domena pisat će ime vaše domene koju ste kupili).

Kada posjetite vašu domenu (upišete njeno ime u internet preglednik) ona će izgledati ovako:

drupal 1

Drupal administracijaČestitam, to je vaša prva internet stranica :) Sada treba izmijeniti par stvari. Prvo se ulogiramo u naše stranice sa korisničkim imenom i lozinkom koje smo upisali prilikom instalacije drupala. Sada će nam se sa lijeve strane pojaviti novi izbornik.

Odmah kliknimo na Administer pa zatim na Site configuration. Tu su osnovne postavke koje prve moramo promijeniti.

Prvo kliknimo na Clean URLs. Tu ukljućujemo opciju da nam URLovi izgledaju ljepše. Iako ne znate što je URL svejedno ovo aktivirajte. Ova opcija se aktivira tako da prvo pronađemo na dnu teksta link na kojem piše Run the clean URL test i kliknemo ga. Sada možemo mijenjati ovu opciju gore pa zabilježimo postavku Enabled i kliknemo gumb Save configuration.

Sada u izborniku sa lijeve strane kliknemo na link Site information. Tu nalazimo ove postavke:

Name: Ime naše stranice koje će se pojaviti na vrhu internet preglednika i u gornjem lijevom kutu stranice gdje sada piše Drupal
E-mail address: ovo znate šta je
Slogan: ovo je tekst koji će se pojaviti na početnoj stranici u naslovu internet preglednika.
Mission: ovaj tekst će se pojaviti na početnoj stranici na vrhu
Footer: ovo je tekst koji će se pojaviti na dnu na svakoj stranici
Anonymous user: kako će drupal oslovljavati posjetitelje, npr. posjetitelj
Default front page: ovo kazuje Drupalu koju će stranicu prikazati kao početnu, za sada tu ne treba ništa mijenjati jer još nismo napravili niti jednu stranicu.
Sada možda nećete razumjeti šta koja postavka točno znači pa je najbolje da za primjer upišete bilo kakav tekst pa vidite na početnoj stranici (www.domena.com) šta će se promijeniti.

Sada kliknite na lijevom izborniku na link Site building i nakon toga na link Modules. Ovdje moramo uključiti jedan dodatni modul koji se zove Path. Uključimo ga tako da zabilježimo kvačicu pored njega i kliknemo na gumb Save configuration na dnu.

Drupal Modules

To su bile osnovne postavke, sada idemo na nešto malo zabavnije, promjena izgleda naših stranica. U izborniku sa lijeve strane kliknemo na link Site building a zatim na link Themes. Za sada nemamo veliki izbor tema ali kasnije kada malo skupimo iskustva moći ćemo skidati stotine različitih dizajnova sa interneta.

Drupal bojeIzgled naših stranica odabiremo tako da zabilježimo kružić i kvačicu pored dizajna koji želimo odabrati a da pritom sve druge kvačice ostanu isključene i kliknemo na gumb Save configuration. Preporučio bih odabir ili Garland ili Minelli jer jedino kod njih možemo birati boje. Jedina razlika između njih je ta da se Garland raširi preko cijelog prozora kada mijenjamo veličinu prozora a Minelli uvijek bude iste širine bez obzira na širinu prozora. Kada smo odabrali temu i kliknuli gumb sa desne strane će nam se pojaviti link configure pored teme koja je odabrana, kliknite ga.

Sada nam se otvara prozor gdje možemo mijenjati boje. Malo se poigrajte sa time i odaberite boje koje vam se sviđaju. Kada ste odabrali boje otiđite skroz dolje na dno i kliknite gumb Save configuration. Sada će se vaše stranice obojati u odabrane boje. Ispod odabira boja imamo još neke naprednije opcije, npr. promjena slike na vrhu stranice (logo), te uključivanje ili isključivanje pojedinih elemenata stranice.

Sada su naše stranice spremne za unošenje sadržaja. Kako na dobar način dodavati sadržaj na našu stranicu pokazat ću vam u sljedećem nastavku serijala Korak po korak instrukcije za zarađivanje sa stranicama.
- 21:06 - Komentari (22) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Ako vas je Google izbacio iz AdSensa probajte WidgetBucks, ja ne mislim najbolje o njima ali barem žele prikazivati oglase na hrvatskim stranicama, a i daju u startu $25 što privlači ljude Earn $$ with WidgetBucks!
Go Daddy $1.99 Domains 125x125
Ikobo je program za slanje novca u strane zemlje uz ne tako velike provizije
iKobo Money Transfer
zarada sa blogom