Rajčice, jeftino

Nove postove čitajte na domeni moj.name!

ponedjeljak, 22.10.2007.

Google AdSense - kako postaviti oglase na blog

Ako ste pročitali članak kako se prijaviti na Google AdSense i primili su vašu stranicu ili blog sigurno vas zanima kako postaviti oglase na blog. Ovaj post je naravno za početnike, također ga pišem jer nisam našao sličan na internetu, nadam se da se ostali čitatelji neće ljutiti što pišem ove osnove.

Otiđite na stranicu za ulogiravanje u AdSense korisnički račun, adsense.google.com. Kada upišete svoju email adresu i lozinku dobit ćete otprilike ovakvu stranicu:

AdSense korisnički račun

Kliknite na link koji je zaokružen na gornjoj slici na kojemu piše AdSense postavka. Za početak ćemo postaviti AdSense za sadržaj vrstu oglasa, tu su oglasi koji se prikazuju ovisno o sadržaju naše stranice.

AdSense Proizvodi

Sada vidimo da postoje dvije vrste AdSense za sadržaj oglasa. Odabrat ćemo za početak Oglasnu jedinicu.

AdSense za sadržaj

Sada odabiremo izgled oglasa kao što je prikazano na sljedećoj slici. Dodao sam natuknice za lakše razumijevanje.

AdSense izgled oglasa sa opisom pojmova

Klikom na gumb Nastavi dolazimo na stranicu gdje odabiremo kanal za naš oglas. Ako ste početnik možete ovo preskočiti dok ne naučite što su to kanali i opet kliknuti na gumb Nastavi. Inače kanali služe kako biste lakše pratili statistike svojih oglasa te kako biste znali koje pozicije na stranici su učinkovitije od drugih. To je nešto što ćete savladati kasnije, za sada nije bitno.

AdSense kanali

Sada je kod oglasa gotov i samo ga moramo kopirati u privremenu memoriju. To radimo tako da kliknemo desnom tipkom miša na kod oglasa i odaberemo Copy.

AdSense generirani kod

Sada imamo kod oglasa, idemo ga postaviti na naš blog. Pretpostavit ću da imate otvoren blog na blog.hru pa ću na osnovu te pretpostavke opisivati postavljanje oglasa.

Kod oglasa ćemo ubaciti tako da odemo u HTML kod predloška:

HTML kod predloška

Blog je dosta ograničen što se tiče postavljanja oglasa pa ne možemo staviti oglas gdje god se sjetimo. Kod postavljanja oglasa moramo paziti na pravila od kojih bi ovdje posebno napomenuo da se na stranici smiju postaviti samo tri koda oglasnih jedinica (što isključuje postavljanje oglasa iznad ili ispod svakog posta na blogu) i da se kod ne smije mijenjati nego se mora kopirati u izvornom obliku. Ovdje ću vam pokazati tri pozicije na koje možete postaviti oglase.

1. Oglasi na vrhu bloga ispod naslova bloga
Kôd iskopiramo na sljedeću poziciju:

postavljanje adsense koda na blog

postavljeni oglasi

2. U boxu pored sadržaja bloga
Oglase možete ubaciti iznad kalendara, iznad prvog boxa, između prvog i drugog boxa, i drugdje, lako ćete skužiti zahvaljujući komentarima u HTML kodu bloga. Ja ću ih u ovome primjeru ubaciti iznad prvog boxa.

postavljanje adsense koda u box

oglasi u boxu

3. na kraju bloga
Ovo možda i nije dobra pozicija kada posjetitelji gledaju popis zadnjih npr. 10 postova jer će se oglasi prikazati skroz na dnu a tko ide skroz do dna bloga? Ali ova pozicija je dobra kada posjetitelj gleda samo jedan post jer će se oglas naći na dnu posta a posjetitelj nakon što je pročitao post razmišljati će gdje da sada ide a oglasi mu možda pomognu u odluci ;)

postavljanje adsense koda na kraj bloga

oglasi na kraju posta

Na kraju još samo spremite svoj predložak i oglasi su postavljeni na vašem blogu.

spremi predložak
- 01:07 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Ako vas je Google izbacio iz AdSensa probajte WidgetBucks, ja ne mislim najbolje o njima ali barem žele prikazivati oglase na hrvatskim stranicama, a i daju u startu $25 što privlači ljude Earn $$ with WidgetBucks!
Go Daddy $1.99 Domains 125x125
Ikobo je program za slanje novca u strane zemlje uz ne tako velike provizije
iKobo Money Transfer
zarada sa blogom