Rajčice, jeftino

Nove postove čitajte na domeni moj.name!

četvrtak, 25.10.2007.

Google kažnjava neposlušne blogere i webmastere degradacijom PageRanka

Google je ovih dana kaznio mnoge blogere i webmastere smanjivanjem pageranka za 1, 2 a nekima čak i za 3.

Iz Googlea nema službene obavijesti o tome ali blogeri/webmasteri pretpostavljaju da to ima veze sa "umjetnim" načinima povećavanja pageranka, što znači prodavanjem ili kupovinom linkova ili uporabom nekih link exchange shema.

Ja sam na jednoj svojoj stranici izgubio PageRank, sa 4 su mi spustili na 2. No ja ne bih baš rekao da sam ga izgubio, prije bih rekao da sam ga prodao :)
Ček

Priznajem da sam kriv, ne pada mi na pamet da se bunim kad sam znao da se Googleu ne sviđa ono što radim, prodajem linkove na stranici. Ali broj posjetitelja mi se za sada nije promijenio i pozicije u rezultatima pretrage su mi ostale iste.

Sada ću prestati prodavati linkove i pazit ću kada radim link exchangeove jer ne bih htio da me Google kazni i micanjem iz rezultata pretrage.

Šta je to PageRank? To je ustvari obični broj kojim Google ocjenjuje kvalitetu naše stranice, taj broj ne znači da ćemo biti više ili niže u rezultatima pretrage, u rezultatima pretrage će se na višim mjestima pojaviti stranice koje su najrelevantnije sa izrazom koji pretražujemo, a stranica sa PR0 može biti relevantnija od one sa PR5, PR nema veze sa time. Dakle PageRank služi samo za šminku. Ustvari do sada je služio i za lakše prodavanje linkova ali imam osjećaj da će se to od sada promijeniti ;)
- 00:24 - Komentari (16) - Isprintaj - #

utorak, 23.10.2007.

Update o mojoj stranici

Sjećate se da sam nedavno počeo sa izradom nove stranice i rekao da ću vam pisati kao i šta radim pa dugo nisam ništa pisao? Nisam pisao jer nisam puno toga ni radio.

Uglavnom sada na stranici imam, osim naslovnice, 13 stranica, većina ih ima vrlo malo teksta što otežava promet sa tražilica, ako želite više prometa sa tražilica obavezno pišite što više teksta. U prosjeku nemam još ni 10 posjetitelja dnevno, najviše ih dolazi sa stranice gdje sam postavio link, sa Googla ih vrlo malo dolazi. Kako ću povećati promet? Sa dodavanjem više sadržaja i sa postavljanjem linka na druge stranice, bilo to link exchange ili reklamiranje po forumima. A i nadam se da će se nekima od posjetitelja svidjeti stranica pa će je oni besplatno reklamirati po drugim forumima, online communityma (HI5, MySpace, Orkut...), servisima poput del.icio.us ili StumbleUpon i slično. Naravno možemo i sami koristiti te stranice za promociju.

Postavio sam 160x600 oglas sa desne strane sadržaja, boju pozadine sam stavio da odgovara boji headera stranice a boju teksta da odgovara boji pozadine teksta na stranici. Nemam puno posjetitelja da bi vidio jel to učinkovito ili nije ali i sâm sam nakon nekog vremena skužio da ta kombinacija boja djeluje vrlo diskretno, vrlo neprimjetljivo, pa sam odlučio promijeniti samo boju linka u neku malo življu. Obojao sam ih u plavo što odgovara boji drugih linkova na stranici, samo što sam odabrao malo svijetliju plavu boju kako bi ljudsko oko malo bolje reagiralo na njih.

Tematiku za sve nove članke koje ću pisati odabirem preko već spomenutog Overture alata, upišem glavni keyword i tražim one koji se nalaze niže na popisu. Kada radite stranicu pišite što više teksta jer ćete tako imati na stranici puno različitih ključnih riječi jer surferi upisuju u Google najrazličitije kombinacije u potrazi za onime što ih zanima, a ne samo osnovne ključne riječi. Npr. ako surferu trebaju MySpace layouti on neće samo upisati "MySpace Layouts" u Google nego će pokušavati puno različitih kombinacija, npr. "car myspace layouts", "where can I download myspace layouts", "only best myspace layouts", i još stotine drugih kombinacija. Dakle ako imate puno teksta na stranici veća je vjerojatnost da ćete "uloviti" neke od tih izraza. A pošto je tih izraza stotine nemoguće je optimizirati stranicu za svaki od tih izraza. Ja to ne radim jer izrazi koje ja pokušavam "uloviti" nisu puno traženi i nije velika konkurencija pa je sa njima lakše, potrebno je dobro optimizirati stranicu i uz malo sreće pojavit ću se na prvoj stranici rezultata pretrage.
- 12:42 - Komentari (3) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 22.10.2007.

Google AdSense - kako postaviti oglase na blog

Ako ste pročitali članak kako se prijaviti na Google AdSense i primili su vašu stranicu ili blog sigurno vas zanima kako postaviti oglase na blog. Ovaj post je naravno za početnike, također ga pišem jer nisam našao sličan na internetu, nadam se da se ostali čitatelji neće ljutiti što pišem ove osnove.

Otiđite na stranicu za ulogiravanje u AdSense korisnički račun, adsense.google.com. Kada upišete svoju email adresu i lozinku dobit ćete otprilike ovakvu stranicu:

AdSense korisnički račun

Kliknite na link koji je zaokružen na gornjoj slici na kojemu piše AdSense postavka. Za početak ćemo postaviti AdSense za sadržaj vrstu oglasa, tu su oglasi koji se prikazuju ovisno o sadržaju naše stranice.

AdSense Proizvodi

Sada vidimo da postoje dvije vrste AdSense za sadržaj oglasa. Odabrat ćemo za početak Oglasnu jedinicu.

AdSense za sadržaj

Sada odabiremo izgled oglasa kao što je prikazano na sljedećoj slici. Dodao sam natuknice za lakše razumijevanje.

AdSense izgled oglasa sa opisom pojmova

Klikom na gumb Nastavi dolazimo na stranicu gdje odabiremo kanal za naš oglas. Ako ste početnik možete ovo preskočiti dok ne naučite što su to kanali i opet kliknuti na gumb Nastavi. Inače kanali služe kako biste lakše pratili statistike svojih oglasa te kako biste znali koje pozicije na stranici su učinkovitije od drugih. To je nešto što ćete savladati kasnije, za sada nije bitno.

AdSense kanali

Sada je kod oglasa gotov i samo ga moramo kopirati u privremenu memoriju. To radimo tako da kliknemo desnom tipkom miša na kod oglasa i odaberemo Copy.

AdSense generirani kod

Sada imamo kod oglasa, idemo ga postaviti na naš blog. Pretpostavit ću da imate otvoren blog na blog.hru pa ću na osnovu te pretpostavke opisivati postavljanje oglasa.

Kod oglasa ćemo ubaciti tako da odemo u HTML kod predloška:

HTML kod predloška

Blog je dosta ograničen što se tiče postavljanja oglasa pa ne možemo staviti oglas gdje god se sjetimo. Kod postavljanja oglasa moramo paziti na pravila od kojih bi ovdje posebno napomenuo da se na stranici smiju postaviti samo tri koda oglasnih jedinica (što isključuje postavljanje oglasa iznad ili ispod svakog posta na blogu) i da se kod ne smije mijenjati nego se mora kopirati u izvornom obliku. Ovdje ću vam pokazati tri pozicije na koje možete postaviti oglase.

1. Oglasi na vrhu bloga ispod naslova bloga
Kôd iskopiramo na sljedeću poziciju:

postavljanje adsense koda na blog

postavljeni oglasi

2. U boxu pored sadržaja bloga
Oglase možete ubaciti iznad kalendara, iznad prvog boxa, između prvog i drugog boxa, i drugdje, lako ćete skužiti zahvaljujući komentarima u HTML kodu bloga. Ja ću ih u ovome primjeru ubaciti iznad prvog boxa.

postavljanje adsense koda u box

oglasi u boxu

3. na kraju bloga
Ovo možda i nije dobra pozicija kada posjetitelji gledaju popis zadnjih npr. 10 postova jer će se oglasi prikazati skroz na dnu a tko ide skroz do dna bloga? Ali ova pozicija je dobra kada posjetitelj gleda samo jedan post jer će se oglas naći na dnu posta a posjetitelj nakon što je pročitao post razmišljati će gdje da sada ide a oglasi mu možda pomognu u odluci ;)

postavljanje adsense koda na kraj bloga

oglasi na kraju posta

Na kraju još samo spremite svoj predložak i oglasi su postavljeni na vašem blogu.

spremi predložak
- 01:07 - Komentari (4) - Isprintaj - #

petak, 19.10.2007.

Google AdSense - kako se prijaviti

Ovdje su korak po korak instrukcije sa ilustriranim primjerima kako se prijaviti u Google AdSense program. Tutorial sam napravio jer nisam našao ništa slično da postoji na internetu a vjerujem sam da će nekome koristiti.

Prvo morate imati neku stranicu ili blog sa što više sadržaja. Prije otvaranja bloga korisno je pročitati pravila Google AdSense programa. Možete otvoriti blog na www.blog.hr, smislite neku dobru temu o kojoj ćete pisati, nešto o čemu možete puno pisati - o cvijeću, o poznatim osobama, o autima, bilo šta. Napišite 3-4 kvalitetna posta jer će vam prilikom prijave pregledavati blog i ako imate premalo sadržaja ili nekvalitetan sadržaj najvjerojatnije će vas odbiti.

Sada trebate predati prijavu za Google AdSense račun. Prijaviti se možete na linku adsense.google.com koji će vas odvesti na stranicu koju možete vidjeti na sljedećoj slici. Tamo kliknite na veliki gumb koji je zaokružen na slici.
AdSense za početnike

Ispunio sam vam jedan primjerak koji vam može pomoći i ubacio par naputaka:
Google AdSense za neznalice

Sada kada ste to ispunili kliknite na gumb na dnu na kojemu piše Submit information i onda morate čekati da Google pogleda vaše stranice i odluči da li su dovoljno dobre da budu član njihovog AdSense programa, to obično traje tjedan-dva. Dok čekate da vas Google primi pogledajte postove o drugim programima za zaradu (linkovi su na desnoj strani ovoga bloga) i prijavite se na neke od njih, ali nažalost većina njih prima samo stranice na engleskom jeziku.

Kada su pregledali vašu prijavu i javili vam da ste primljeni možete se po prvi puta ulogirati u vašu člansku stranicu. Adresa članske stranice je adsense.google.com.

Ako vas ne prime iz prvog pokušaja poboljšajte stranicu ili blog sa više sadržaja i pazite da niste prekršili neko od pravila programa i zatim se ponovo prijavite.

Možda će vas zanimati članak kako postaviti oglase na blog.
- 20:28 - Komentari (14) - Isprintaj - #

četvrtak, 18.10.2007.

Rajčica iz rukava - zarada bez web stranice sa Swickijem

Jeste li znali da se može sa istim ovim programima koje opisujem na blogu zaraditi čak i ako nemate stranicu? Dobro to baš nije u potpunosti tako jer ako nemate stranicu ili blog nećete biti primljeni u niti jedan program pa bolje da početna rečenica ide ovako:

Jeste li znali da se može sa istim ovim programima koje opisujem na blogu, pod uvjetom da ste već član/ica tih programa, zaraditi čak i ako nemate stranicu?

Da, može se, ima više načina a jedan od njih je da napravite svoj vlastiti Swicki. Swicki je tražilica koju možete programirati kako da se ponaša pa je tako možete isprogramirati i da stavlja vašu stranicu ili blog na vrh rezultata. Kada kažem isprogramirati mislim zabilježiti jednu kvačicu i upisati url svog bloga ili stranice (da vas ne bi uplašio sa programiranjem :).

Svoju Swicki tražilicu možete povezati sa svojim blogom tako da ubacite javaskript kod na blog ili stranicu pa da dobijete ovako nešto:
Swicki

A sada najvažnije - kako zarađujemo sa Swickijem. Swicki ima svoj sustav reklamiranja preko kojega možemo zaraditi ali tu opciju ćemo isključiti pošto isplaćuju samo putem PayPala.

Zarađujemo preko AdSensa tako da jednostavno odaberemo mjesta na koja želimo da nam se prikazuju reklame i upišemo svoj pub-id (to je id koji možemo vidjeti kada izgeneriramo AdSense kod), zatim Swicki sam ubaci reklame u rezultate pretraživanja. Možemo ubaciti i Channel id ali ako ne znate šta to znači ostavite prazno.

Osim AdSense reklama možemo ubaciti i Chitika oglase, ContextWeb oglase ili Adult Friend Finder oglase (da bismo ove zadnje prikazivali moramo uključiti opciju "Allow adult related sites").

Možda se netko pita zašto oni nama daju da si mi napravimo tražilicu besplatno, di je njihova korist? Njihova korist je u tome što će u 50% slučajeva umjesto naših oglasa prikazati svoje oglase te će na taj način dio zarade otići njima. Nije to malo, 50%...

Posjetite moj (ad free;) Swicki - rajcice-jeftino-swicki.eurekster.com.
- 00:04 - Komentari (2) - Isprintaj - #

utorak, 16.10.2007.

Affiliate marketing - mjesto gdje se nalazi prava lova

Affiliate Marketing je ono kada preko svog affiliate linka prodate posjetitelju vaše stranice neki proizvod i dobijete određeni postotak od te prodaje. Ljudi to još nazivaju i CPA (Cost Per Action) ili CPS (Cost Per Sale). Možda ne baratam ispravno sa ova tri izraza i možda će netko reći da su to tri sasvim različite stvari ali to nije ni bitno, bitno je to da vi stavite određeni link na svoju stranicu ili blog, posjetitelj klikne na link, i ako posjetitelj prihvati ponudu na stranici na koju ga link pošalje (bilo da je to kupovina određenog proizvoda ili besplatna registracija na neki servis, online igru, ili slično) vi bivate plaćeni određenu svotu.

Iako većina ljudi govori samo o PPC marketingu (ono di vas plaćaju po kliku - Google AdSense, BidVertiser, Chitika eMinimalls...) puno se veća lova vrti u affiliate marketingu. Vjerojatno se više priča o PPC marketingu jer je tako lakše zaraditi novce.

A kakva se to velika lova može zaraditi u affiliate marketingu? Koje su šanse da će neki naš posjetitelj kupiti proizvod sa našeg affiliate linka?

Recimo da reklamiramo Panasonicov 50" plazma televizor koji košta 2,324.99 USD. Ako prodamo jednoga oglašivač nam daje 3% od prodajne cijene, što je 69.75 USD i još nam daje 20% za narudžbe veće od 2000 USD, što znači da za tu jednu prodaju dobivamo 83.70 USD (navedeni postoci nisu fiksni nego se razlikuju od oglašivača do oglašivača).

Pogledajmo koliko nam treba da zaradimo 83.70 USD sa npr. AdSensom. Pretpostavimo da nam je prosječna cijena klika 0.10 USD (što je u većini slučajeva odlična cijena) i da nam 3% posjetitelja klikne na oglas (što je također odličan postotak za veliki broj webmastera). Ubacimo to u kalkulator i dobijemo da nam posjetitelji trebaju kliknuti 837 puta na oglas da bismo zaradili 83.70 USD a uz CTR (postotak ljudi koji klikne na oglas) 3% dobivamo da trebamo dovući 27 900 posjetitelja na našu stranicu da bismo zaradili tu svotu.

Uzmimo sada tih 27 900 posjetitelja i pretpostavimo da nemamo AdSense oglase nego sličicu našeg plazma televizora i naš affiliate link i pretpostavimo da samo jedan od tih 27 900 posjetitelja kupi taj televizor. Opet to ubacimo u kalkulator i dobijemo da nam je potrebno da samo 0.0036% posto naših posjetitelja kupi televizor da bismo zaradili naših 83.70 USD. Vidimo da je to smiješno mali postotak.

Napravimo opet novu pretpostavku. Pretpostavimo da imamo opet onih 27 900 posjetitelja i da su oni posjetitelji koje stvarno zanimaju televizori, a mi imamo blog sa recenzijama televizora što njih stvarno zanima. Pošto ih stvarno zanimaju televizori vjerojatno će netko htjeti imati jedan takav televizor u boravku. Pošto svih tih 27 900 posjetitelja zanimaju televizori možemo pretpostaviti da će jedan među 5 000 posjetitelja kupiti taj televizor (imajte na umu da je u npr. Americi internet trgovina puno raširenija nego kod nas), dakle to prevedeno u postotke znači da će 0.02% posjetitelja kupiti televizor. 0.02% od onih naših 27 900 posjetitelja je otprilike pet i pol posjetitelja, preračunato u zaradu je 460 USD.

Dakle onih naših 27 900 posjetitelja nama donese 460 USD zahvaljujući našem affiliate linku, u usporedbi sa AdSensom kojime bi nam ti posjetitelji donijeli samo 83.70 USD.

Affiliate marketingom je malo teže zarađivati novce jer moramo ručno pretraživati ogromne popise oglašivača i njihovih proizvoda koje možemo reklamirati, za razliku od AdSensa koji nam sve sam servira. Iz ovoga posta i sami možete zaključiti da je za bolji uspjeh u affiliate marketingu uglavnom potrebno imati stranice ili blogove koji obrađuju usko tematsko područje, dakle ako imate blog za webmastere onda ćete tražiti reklame za hosting ili domene a ne one za plazma televizore.

Jedna od najvećih affiliate firmi je Commision Junction (inače u vlasništvu firme ValueClick, mogli ste već pročitati recenziju jednog drugog njihovog produkta ValueClick Media), sadrži tisuće različitih oglasa iz svih mogućih područja pa ćete sigurno naći nešto što se može uklopiti i u tematiku vaše stranice ili bloga.

Ako tražite oglase za stranice na hrvatskom jeziku prvo pročitajte pravila oglašivača i pogledajte da li je voljan poslati svoje proizvode u Hrvatsku ili da li žele svoje usluge pružiti i hrvatskim webmasterima, no vjerujem da će se među tolikim brojem oglašivača naći ponešto za svakoga.

UPDATE: Kao što woot reče u komentaru, kada se ulogiramo imamo na dnu link na kojem piše "List all advertisers servicing my country" što će nam pokazati sve oglašivače koji žele imati posla sa našom državom.

p.s. Ako nekome trebaju jeftine domene imate banner sa desne strane ;) Ne moram niti napominjati da je GoDaddy jedan od najvećih registara domena.
- 12:58 - Komentari (8) - Isprintaj - #

nedjelja, 14.10.2007.

Rajčica iz rukava - kako vidjeti puni referring url u Google Analyticsu

Ne znam jeli vama ali meni je oduvijek jako smetalo što u Google Analyticsu nisam mogao vidjeti cijeli url nego bi vidio samo nešto ovakvo:
http://www.domena.com/forum/showthread.php

Netko je na nekom forumu napisao nešto o mojoj stranici a ja ne znam šta piše, pojeo bi se od znatiželje. Da bude još gore forum mogu pretraživati samo registrirani korisnici a ja lijen registrirati se samo zbog te sitnice.

I jučer se ja sjetio progooglat o tome i našao rješenje problema koje ću vam sada prenijeti.

Kada se ulogiramo u Google Analytics u donjem desnom uglu imamo link Filter Manager koji kliknemo.
Google Analytics Filters

Tu kliknemo na Add Filter i napravimo ovakav filter:
Google Analytics Gotov Filter

No sa ovim filterom nećemo moći gledati statistike koje nam je Google Analytics do sada sakupio nego samo one koje će skupiti od ovog trenutka pa na dalje. To znači da ćemo prve rezultate moći vidjeti tek nakon par sati.

Da bismo vidjeli puni referring url kliknemo na domenu za koju želimo vidjeti statistike i zatim kliknemo u lijevom izborniku na Visitors pa na User-Defined.
Google Analytics cijeli url

Sada mogu bez muke saznati šta je netko napisao o mojoj stranici na forumu ;)
- 14:00 - Komentari (6) - Isprintaj - #

subota, 13.10.2007.

Zašto su cijene po kliku male i kako dobiti veće?

kako povećati cijenu klikaDanas sam vidio ovu smiješnu animiranu antireklamu za moj blog na blog.hru. Šalim se, nije to antireklama za moj blog nego borba dvaju naših mobilnih operatera.

U nadmetanju da privuku što više kupaca međusobno i jedan i drugi spuštaju cijene jer priznali mi to ili ne ipak nam je drago da platimo lipu manje za telefonski razgovor. Ali kako se nadmeću oglašivači u PPC marketingu (npr. na Google AdWordsu - servisu koji snabdijeva AdSense oglase sadržajem)?

Google AdSense kao što već svi znamo popunjava oglasni prostor koji mu damo na našim stranicama ili blogovima tako da na najviše oglasno mjesto postavi oglas za koji je neki oglašivač ponudio najviše novaca, na drugo mjesto onoga koji je ponudio malo manje i tako dalje.

Recimo sada da naš prvi operater ponudi u AdWordsu 0.50 kn po kliku drugi bi morao ponuditi 0.51 kn ili više. Tako bi se oni međusobno natjecali a cijena klika bi rasla sve dok jedan ne odustane jer mu je previsoka cijena. To je nama webmasterima super jer ćemo zbog njihovog nadmetanja biti sve više i više plaćeni po kliku.

No nije sve tako ružičasto. Što se više povećava cijena po kliku to će drugi webmasteri to skužiti i početi raditi tisuće stranica o mobilnim mrežama kako bi dobili oglase od ta dva operatera (svatko tko se malo duže bavi zaradom sa AdSensom zna šta je to Mesothelioma).

No kako je sada velika konkurencija takvih stranica pametni webmasteri su se sjetili da bi i oni mogli koristiti Google AdWords da dovuku ljude na svoje stranice i napravili su ovakvu računicu - ako ja platim Googleu 0.01 kn po kliku na moj oglas i na stranicu stavim AdSense reklame na vidljivo mjesto gdje ih posjetitelji ne mogu fulati, Google će mi postaviti one skupe oglase od mobilnih operatera koji se nadmeću za cijenu i ja ću biti plaćen 0.50 kn po kliku. Dakle uložim jednu lipu, zaradim 49 lipa, bogat sam.

Mnogi su se tako i obogatili. Takve stranice nazivaju se MFA - Made For AdSense, svrha im je samo da ljudi kliknu na reklamu i uglavnom nemaju nikakvog drugog korisnog sadržaja.

Sada kada bi mi napravili stranicu o mobilnim operaterima Google ima na izbor dvije reklame od dvaju mobilnih operatera i tisuće reklama od MFA stranica. Da li će se na našim stranicama pokazati ta dva skupa oglasa? Vjerojatno ponekad i oče ali veća je vjerojatnost da ćemo dobivati samo oglase za koje ćemo biti isplaćeni 0.01 kn.

Na taj način su i MFA stranice potkopale same sebe jer im više računica nije "uložiš 1 dobiješ 50 lipa" nego puno lošija. No i Google zna za te MFA stranice te pospješava svoje algoritme kako bi spriječio isplativost MFA stranica te ih na taj način zaustavio.

Što zaključiti iz ove priče? Izbjegavajte one "top paying adsense keywords" ili teme o kojima pročitate na raznim forumima. Probajte sami otkriti neku temu u kojoj nema MFA stranica. Neke alate koji će vam pomoći za traženje dobre tematike (osim samog Googlea) možete naći u ovom postu, a u budućnosti možete očekivati post o toj temi.
- 11:31 - Komentari (7) - Isprintaj - #

Google Video Units - opet samo za amere

Otkad je Google kupio YouTube slušamo glasine kako će nam Google dati da zarađujemo sa našim filmićima uploadanim na YouTube. Napokon su se te glasine ostvarile ali naravno postoji ALI - nažalost Google tu mogućnost za sada daje samo državljanima SAD-a.

Nikada nisam stavljao te filmiće na svoje stranice, čak sam i uploadao samo jedan jedini film na YouTube ali kada sam vidio kako su implementirali oglase u filmove odmah mi se javila želja da ubacim video sekciju na neke od mojih stranica. Mislim da su to prilično dobro izveli i da bi se dalo sa time zaraditi. Ali za sada mogu samo sanjati o tome i smišljati neku dobru ideju da neki originalan video sajt.

google video units

Tags: ,
- 07:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 11.10.2007.

Blog vs Website - šta je bolje?

Šta je bolje napraviti ako želite zarađivati - blog ili web stranicu (pod blog mislim na otvaranje besplatnog blog servisa npr. blog.hr, bloger.hr, mojblog.hr, blogger.com...). Nabrojati ću neke od prednosti i mana i jednoga i drugoga.

blogwebsite
cijenabesplatnoovaj je u prednostiovaj je lošijiplaća se, cijene počinju od ~90 kn godišnje što i nije tako puno, a ima i besplatnih hosting servisa ali ne smijemo se nikada pouzdati u njih jer se mogu zatvoriti bilo kada (bilo je slučajeva)
bandwith
(o tome ovisi koliko posjeta možete imati mjesečno, ovo je bitno jedino ako imate više tisuća posjetitelja dnevno)
neograničenoovaj je u prednostiovaj je lošijibandwith je uglavnom ograničen i jeftiniji hosting paketi imaju manji mjesečni bandwith. No ako nemamo brdo posjetitelja većinom će nam biti dovoljan bandwith koji dobijemo u svim hosting paketima
vlastita domena
neki blog servisi nam daju da kupimo vlastitu domenu (mojblog.hr)ovaj je u prednostiovaj je u prednostimožemo kupiti domenu koju želimo
dizajnvećina blog servisa ima dosta ograničenja u mijenjanju dizajnaovaj je lošijiovaj je u prednostidizajn možemo mijenjati kako god poželimo
postavljanje oglasane možemo staviti oglase na bilo koje mjesto, npr. iza prva tri posta, u sred teksta posta...ovaj je lošijiovaj je u prednostioglase možemo postaviti gdje god zamislimo
dodavanje dodatnih sadržaja
(forum, glasanje...)
na blog ne možemo dodavati servise, možemo jedino povezati servise sa nekih stranica koje nam daju te servise ali će onda ti servisi biti popunjeni tuđim reklamama a i nesigurno je ovisiti o nekoj takvoj stranici jer nam može u bilo kojem trenutku zatvoriti forum, glasanje i sl. (bilo je slučajeva)ovaj je lošijiovaj je u prednostiovdje možemo dodavati što god želimo i ne ovisimo o tuđim stranicama
potrebna količina znanjablog servisi su napravljeni kako bi ih svatko mogao koristiti. čak i uz minimalno znjanjeovaj je u prednostiovaj je lošijiza izradu web stranice potrebno je neko malo veće znanje iako danas postoje CMS sustavi koji su napravljeni i za one koji nisu vješti u izradi stranica, uz malo truda i konzultiranja sa znalcima svatko može napraviti web stranicu
privlačenje posjetiteljablog servisi imaju na početnoj stranici popis najnovijih i najzanimljivijih postova što će nam donijeti mnogo posjetitelja uz vrlo malo trudaovaj je u prednostiovaj je lošijimoramo se puno više potruditi da bismo dobili posjetitelje
SEO
(optimizacija za tražilice)
hvala Gogy
iako se blog servisi sami brinu da nam blogovi budu koliko toliko optimizirani za tražilice ipak nemamo maksimalnu kontroluovaj je lošijiovaj je u prednostimožemo ga puno bolje optimizirati za tražilice čime možemo (dugoročno gledajući) dobiti puno više posjetitelja nego sa blogom
Pouzdanostnemamo nikakvo jamstvo da nam blog jednoga dana neće samo nestati, što se dešavalo ljudimaovaj je lošijiovaj je u prednostiskoro je nikakva vjerojatnost da bi nam hosting firma nenadano zatvorila našu stranicu (naravno ako se pridržavamo njihovih uvjeta)

Recite ako sam zaboravio nešto.

Vidimo da svaki ima svoje prednosti i mane, koje od gornjih stavki vam nisu bitne zanemarite ih i odaberite šta vam je bolje. Vjerojatno osnovna razlika zbog koje se ljudi odlučuju na blog je cijena ali cijena domene i hostinga može biti manje od 200 kuna za godinu dana što i nije veliki isnos za skupiti.

Ako ste totalni početnik onda se možete odlučiti za otvaranje bloga dok se ne upoznate kako svo to online zarađivanje funkcionira pa kada skupite malo iskustva (a možda i zaradite tih 200 kuna) kupite hosting i domenu i napravite pravu web stranicu.
- 11:55 - Komentari (16) - Isprintaj - #

utorak, 09.10.2007.

WidgetBucks - bolji od AdSensa

Earn $$ with WidgetBucks!Da prokomentiram svoje kratko iskustvo sa WidgetBucks programom. CTR (omjer klikova i prikaza reklame) mi je odličan, u rangu sa onim od Google AdSense oglasa, a prosječni CPC (cijena po kliku) mi je fenomenalan, skoro duplo veći od AdSense oglasa. Dakle svakako bih ga preporučio svakome, možda na vašim stranicama neće biti dovoljno uspješan kao na mojoj, možda na mojim drugim stranicama nebi bio uspješan kao na ovoj na koju sam ih stavio, ali definitivno se isplati probati.

Ne čekajte ni trenutka nego se odmah registrirajte na WidgetBucks!

Tags: ,
- 18:34 - Komentari (7) - Isprintaj - #

Statistike moje nove stranice

Pogledajmo statistike moje nove stranice u zadnjih 9 dana.

Napravio sam naslovnicu i 4 stranice. Došlo mi je 18 posjetitelja sa sajta gdje sam stavio link do ove nove stranice i 8 ljudi sa Googlea. Čak sam dobio i jedan klik ;) (Odlično s obzirom da sam stavio samo AdSense Link Units)

Statistike su obećavajuće, sada treba dodati još puno sadržaja.
- 09:14 - Komentari (2) - Isprintaj - #

utorak, 02.10.2007.

Čestitamo, upravo ste indeksirani

Danas je moja nova stranica indeksirana u Google tražilici, to znamo tako da upišemo u Google site:www.imedomene.com, ako se pojavi neki rezultat znači da smo indeksirani. No to još ne znači da će početi stizati brdo posjetitelja na stranicu. Do sada sam imao samo 2 posjetitelja i to preko jednog linka koji sam stavio na jednu drugu stranicu koja je već davno indeksirana, a stavio sam ga ne zato da mi dođu posjetitelji nego zato da mi se stranica brže indeksira.

Yahoo i MSN još ne znaju za moju novu stranicu.

Postavio sam već četiri članka na stranicu (lijen sam pa kod mene to ide jako sporo :). U početnim fazama dok još nema puno posjetitelja ne razmišljam toliko o položaju reklama jer dok imam manje od 10 dnevnih posjetitelja mogu zaraditi svega par centi što mi ne znači puno a dok ušminkavam stranicu samo postoji mogućnost da ću slučajno sam kliknuti reklamu pa samo smetaju.

Kada se igram sa položajem reklama gledam da mi prođe barem tisuću-dvije ljudi preko stranice pa da mogu vidjeti koji je položaj više a koji manje uspješan (ili koja kombinacija boja, koja dimenzija...). Ovim tempom od dva posjetitelja u tjedan dana bi se načekao da mi prođe 1000 posjetitelja pa radije sačekam da ih bude više i koncentriram se na dodavanje sadržaja.

Sada mi je plan dodavati još sadržaja i možda probati dobiti još linkova na drugim stranicama, ali to ću raditi kada se vratim sa produženog vikenda koji mi počinje sutra :) Dakle ne očekujte nove postove do ponedjeljka. Pozdrav svima!
- 23:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

WidgetBucks - novi PPC takmac

WidgetBucks


WidgetBucks je novi program koji podsjeća na Chitika eMiniMalls oglase. Kako vidimo na slici to su također oglasi koji imaju sliku proizvoda kojeg reklamiraju, razlika je u tome što su WidgetBucks oglasi izrađeni u flashu.

Možemo birati između samo 5 standardnih dimenzija oglasa a odabir boja je također dosta ograničen. Pri generiranju koda možemo odabrati da nam se sadržaj stranice skenira pa na osnovu njega prikazuju oglasi a možemo i sami odabrati kategorije oglasa koje da nam se pokažu.

Isplata je nakon sakupljenih 50 USD a samom registracijom dobivate na račun 25 USD. Inače sam skeptičan kod tih programa koji daju novac za ništa ali treba probat pa onda sudit.

Stavio sam ga za probu na par stranica da vidim koliko plaćaju po kliku i da li se isplati. Zamijenio sam ValueClick Media oglase pa ako se WidgetBucks više isplate ostaviti ću njih.

UPDATE: Ne prima stranice na hrvatskom jeziku.
- 16:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 01.10.2007.

Stavljate li ALT atribut na slike?

Ovaj post inspiriran je jednim postom sa seo.hr bloga. Ne bih se nadovezao na njegovo razmišljanje o razmjeni banera nego bih raspravljao o snazi alt atributa na slikama.

Na internetu možemo naći različite alate koji nam pokazuju kako Google robot vidi našu stranicu (npr. Poodle Predictor). Primijetite da se na mjestima gdje se nalazi slika pojavljuje onaj tekst koji smo ubacili u alt atribut slike (<img src="slika.jpg" alt="Opis slike" />). Iako nam se možda čini da je to samo beznačajan opis slike roboti ga ipak smatraju malo vrjednijim.

Ispričati ću vam jednu priču. Desilo se to ne tako davno, u travnju 2007. godine. Svaki surfer koji je u Google upisao "google checkout" na svoje zaprepaštenje dobio bi sljedeći rezultat u svom internet pregledniku:
Google Checkout Hijacked

Vidimo da je Google pokazao ispravan url ali naslov ne valja. Mnogi su tada bili uvjereni da je netko namjerno izmanipulirao tražilicu da se pojavi njegova reklama ali priča je malo drugačija (barem službena verzija :).

Kada neka stranica nema naslov, tj. autor nije napisao <title> tag Google je toliko pametan da će sam pokušati naći naslov toj stranici. E taj put nije bio toliko pametan jer je svom Google Checkout servisu zaboravio napisati naslov (zbog redirekcija koje većina googleovih servisa koristi) pa je sam sebe izigrao i dodijelio pogrešan naslov.

Zašto je stavio baš taj naslov? Ako odemo na stranicu hibidder.com na dnu koda naći ćemo sljedeću liniju:
<a href="https://checkout.google.com" target="blank"><img src="http://www.hibidder.com/images/google_checkout.gif" ALT="Use Google Checkout on HiBidder.com - Free!" TITLE="Use Google Checkout on HiBidder.com - Free!" height=39 width=100 border=0></a>


Eto od tada ja alt atribute ne smatram tako nevažnima.

Opširniju verziju priče pročitajte na searchengineland.com

E da, kakve to sad veze ima sa postom na seo.hr kojega sam spomenuo na početku. Pa samo sam htio reći da vaš baner na tuđoj stranici može biti jednako vrijedan kao i tekstualni link, ali ako ima alt atribut, te možda i nije toliko beskoristan za tražilice kako seo.hr kaže. No offense Bruno, samo moje razmišljanje.
- 19:03 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Ako vas je Google izbacio iz AdSensa probajte WidgetBucks, ja ne mislim najbolje o njima ali barem žele prikazivati oglase na hrvatskim stranicama, a i daju u startu $25 što privlači ljude Earn $$ with WidgetBucks!
Go Daddy $1.99 Domains 125x125
Ikobo je program za slanje novca u strane zemlje uz ne tako velike provizije
iKobo Money Transfer
zarada sa blogom